Nyanyian Tunggal Dengan Iringan Musik

Nyanyian tunggal dengan iringan musik disebut dengan apa? Pertanyaan TTS Jawa POS tanggal 18 Juni 2017. 4 huruf.

Jawaban: ARIA

Arti aria menurut kamus

nyanyian tunggal (kadang-kadang juga permainan musik) yang sendu dan dibawakan dengan penuh perasaan, diiringi alat musik seperti opera dan oratoria.

Aria, bermaksud cara penyampaian emosi sesebuah lagu berdasarkan drama dalam struktur melodi yang kerap digunakan atau sesekala, dipersembahkan oleh penyanyi. Pada masa ini, “Aria” kerap digunakan untuk memberi maksud keunikan/keperibadian untuk satu suara yang disampaikan bersama kumpulan orkestra. Perkataan “aria” banyak kali disebut guna ataupun bersesuaian dengan penyanyi opera, yang mana kebanyakan seni “Aria” digunakan dalam pergerakan oratorio dan kantata.

Penggubah-penggubah muzik juga menulis “Konsert Seni Aria“ sebagai satu cabang kerja seni, contohnya Ah Perfido digubah oleh Beethoven dan beberapa konsert “aria” arahan Mozart. Seni Aria mula muncul pada abad ke-14 yang pada masa itu merujuk kepada corak penyanyi atau pelakon. Aria juga boleh dimaksudkan sebagai skim atau motif melodi atau corak menyanyi puisi, contohnya sonet. Aria pernah dihubungkaitkan dengan sesetengah alat muzik tetapi ia sudah tidak lagi digunakan dalan maksud aria hari ini.

Tags:
Nyanyian Tunggal Dengan Iringan Musik | admin | 4.5
error: Content is protected !!